We moeten de waarheid onder ogen zien, het fondue concept is eeuwen geleden bedacht.
Om daar nu een naam op te plakken lijkt me net iets te Cheesy !
We doen wat we zeggen Curling & Fondue.
En niet zomaar curling maar Eisstock of ijsstokschieten.
IJsstokschieten werd in De Nederlanden al in de 16de eeuw beoefend zoals te zien is op enkele schilderijen van Pieter Bruegel de Oude uit 1565. Pas in de jaren dertig van de 20ste eeuw werd de sport georganiseerd.
Nu brengen wij de sport weer naar de voorgrond waar hij verdient te staan.
Kaasfondue is er erg oud, het allereerste recept stamt uit 1768.
Zwitsers of Frans? Kaasfondue is Zwitsers, maar er gaan verhalen rond dat de kaasfondue van oorsprong Frans is, aangezien de naam, fondue afkomstig is van het Franse woord fondre, wat smelten betekent.
Verder gaan er twee verschillende verhalen rond over de geschiedenis van de kaasfondue. Het eerste verhaal zegt dat kaasfondue ontstaan is omdat tijdens de wintermaanden de restjes kaas opgemaakt moesten worden. Kaas werd in de zomermaanden gemaakt en in de winter opgegeten, zo konden ze binnen blijven en hoefden ze de kou niet te trotseren om voedsel te gaan halen.
Het tweede verhaal zegt juist dat kaasfondue toen al een delicatesse was, dus dat het juist een gerecht was dat de rijken aten. True or false?
De Zwitsers hebben in ieder geval de kaasfondue in de jaren 60 helemaal hip gemaakt. Met heerlijk knapperig brood en allerlei andere lekkernijen erbij.
Wij zijn die Zwitsers (rijk of arm) alvast erg dankbaar voor hun niet te missen cheesy kaasfondue!
Any time
Any place
Any where
Copyright © All Rights Reserved